miércoles, 24 de marzo de 2010

Activitat 19

HUME - 3.Anàlisi de la causalitat

En aquest text Hume exposa la qüestió de causa i efecte exemplificant-lo amb una bola de billar. Quan aquesta bola toca un altre veiem que es produeix el moviment de la segona i per tant l'efecte de moviment es produït per la causa de la segona bola, ja que aquesta l'ha tocat. D'aquesta manera sempre que veiem que la primera bola xoca amb la segona pressuposem que aquesta es mourà abans de que es mogui, ja que a partir dels sentits, la vista en aquest cas hem deduït que ho farà, a través de la memòria, d'haver vist que anteriorment havia passat. Per tant totes les conclusions que raonem a la nostra ment estan derivades de l'experiència, d'haver viscut, vist o sentit quelcom abans podem deduir que tornarà passar.
Tots els nostres coneixements deriven de l'experiència degut a que aquesta és l'única d'inferir en la nostra memòria i portar-nos a fer deduccions que creiem correctes. Però el que ningú podrà negar és que encara que tot el que pensem estigui pressuposat per la-nostra experiència, mai podrem tenir la certesa de què serà així ja que el futur no és a les nostres mans fins que no arriba i quan hi arriba ja-no és futur sinó passat. L'únic que podem pensar és que unes causes semblants a altres produiran efectes semblants, però mai podrem arribar a la certesa d'aquests i per tant sempre estarem guiats per suposicions i no per la veritat absoluta de que les coses passaran.
Hume menysprea la raó dient que aquesta no tindria cap sentit si no hi sigués l'experiència i que per tant la raó és anterior a l'experiència degut a que aquesta és la que determina el que pensem. Fins i tot sabent això, no coneixem la relació que hi ha entre la causa i l'efecte i no sabem tant sols si n'hi ha alguna, només ho podem suposar perquè sempre ha sigut així, sempre que hem vist que una bola es movia en direcció a una altra aquesta s'ha mogut, però, podria no ser aixi?

No hay comentarios: