miércoles, 21 de abril de 2010

Activitat 22


KANT - Text I

En aquest text Kant ens parla de l'origen del nostre coneixement, d'on prové. Comenta dient que el nostre coneixement ha de provenir de l'experiència ja que és a partir d'ella d'on poden obtenir qualsevol coneixement, perquè sinó d'on provindrien? Ens els inventaríem? Kant parla de les impressions que es capten a posteriori (dependents de l'experiència) però que tot i tenir la necessitat d'obtenir els conceptes amb els sentits, per captar-los necessitem un mecanisme que posi les coordenades per poder captar-lo, com diu Kant: "segons el temps, doncs, cap coneixement precedeix en nosaltres l'experiència, i amb ella comencen tots" això significa que tot el que podem captar a través dels sentits ho captem en un cert moment i per tant estem predisposant les coordenades de temps i espai que són universals per a tothom, no podem tenir cap coneixement sense tenir en compte el temps i per tant per poder conèixer necessitem de l'experiència però també del nostre enteniment que posa el mecanisme necessari.
Kant segueix dient que encara que el coneixement provingui de fora, de l'experiència, es la nostra ment la que ordena els conceptes, els analitza i els estudia i a partir d´aquí pot obtenir un coneixement clar d'alguna cosa. Quan tu veus una taula, saps que la taula està allà perquè la veus i fins i tot la pots tocar (sentits), però gràcies al teu enteniment saps que estàs veient una taula en un espai i instant determinat, tu saps que la taula està allà i ho saps perquè ho penses perquè ho entens perquè la teva ment veu la taula com se li mostra però se li pot mostrar perquè té sentits per captar-la.
Finalment parla de si hi ha algun coneixement a priori, que pugui ser conegut sense necessitat de l'experiència i a aquests coneixements els anomenarà idees de raó.

No hay comentarios: