martes, 28 de octubre de 2008

Doc. 5 El tema de nuestro tiempo: José Ortega i Gasset

José Ortega y Gasset

1.Idees principals

La realitat no és igual per a tothom
Cada punt de vista dona una estructura diferent de la realitat
No poden rebutjar cap perspectiva perquè totes són certes.
La realitat és un conjunt de perspectives
Els factors temps, època, situació, etc són components que alimenten la nostra realitat.
La veritat existeix gràcies a uns canvis que sorgeixen perpetuament.

2. Títol

Perspectives com a realitat


3. Anàlisi del text

José Ortega i Gasset en aquest text ens dóna una idea clara, la realitat no la podem definir com a tal, perquè la realitat es compon d’un conjunt de perspectuives, de manera que mai podrem arribar a una veritat absoluta de la realitat.
Gasset pertany al perspectivisme perquè defensa que podem arribar al a realitat conjugant diferents perspectives. En la frase “Hi ha un tercer paissatge autèntic” no vol dir que hi ha un paisatge autèntic que cap dels dos homes sap trobar, sinó que el tercer paissatge és la unió de les perspectives d’aquests dos homes. De manera que no poden dir que cap de les dues vissions del paisatge és falsa, perquè totes dues componen el tercer i autèntic paissatge. Gasset també fa referencia als canvis de la realitat, i diu que si aquests no existissin, la veritat “quedaria ignorada”.


4. Comparació amb altres postures

La postura sobre la realitat de Gasset és el perspectivisme i la podem comparar amb l’escepticisme que defensa que no es pot arribar a conèixer la veritat, en canvi el perspectivisme diu que sí, que la veritat és el conjunt de perspectives. I també el podem comparar amb el dogmatisme perquè afirma una veritat absoluta sense crítica, en canvi el perspectivisme diu que hi ha moltes veritats que conjuntes formen la realitat.


No hay comentarios: