miércoles, 29 de octubre de 2008

Veritat, realitat, concordança


1. Idees principals

Utilitzem la paraula
veritat per atruibuir certesa a les coses reals.
És real quelcom del qual es pugui percibir la seva essència tal i com és.
Uns cosa es certa o real quan podem demostrar que ho és, quan la percibim.
Percebem les coses perquè són reals.
És irreal tot allò que no podem percebre, i per tant fals.


2. Títol
La realitat tal com és.

3. Anàlisi del text

Martin Heidegger en aquest text ens mostra la seva idea de la veritat, realitat i concordança com ja diu el títol. Heidegger considera que sí que hi ha coses certes, reals, i pot afirmar això gràcies a que les pot percebre, per tant la realitat és comuna i igual per a tothom i podem conèixer la realitat tal com és.
La frase " Pensem: és una alegria pura, real. El que és cert és real" , significa que és real tot allò què és pur, què veiem, sentim, etc; per tant la nostra ment és un mirall de la realitat, perquè creu tot el que veu, tot el que és reflexa és cert, per tant, tot allò que es pot percebre forma part de la realitat certa.
Si analitzem la frase: "anomenem cert o fals, també i sobretot els nostres enunciats sobre l'ens, que pot ser, ell mateix, segons la seva espècie, autèntic o inautèntic, i en la seva realitat així o d'una altra manera" per tant no només els fenòmens o coses són certes o falses, sinó també podem questionar les nostres proposicions que seran veritat si són demostrables, es a dir, si concorden amb els fets, la realitat.


4. Comparació:

Heidegger utilitza el
realisme i ho podem comparar amb l'idealisme, perquè el realisme defensa que podem conèixer la realitat tal com és independentment del subjecte, en canvi l'idealisme afirma que la realitat depén del subjecte i per tant no podem conèixer la realitat tal com és sinó tal com s'ens mostren. El realisme diu que percebo les coses perquè existeixen, en canvi l'idealisme diu que les coses existeixen perquè les percebo.
També el podem comparar amb la fenomenologia perquè diu que podem conèixer la veritat gràcies ala consciència i en el realisme la consciencia no és el que important. El realisme defensa que podem captar la realitat i que aquesta per això no e smodifica, en canvi la fenomenologia considera que els objectes no s'adapten al subjecte, sinó que se li manifesten.

1 comentario:

Toni Martinez Fdez dijo...

cecilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

com estemmm?,, bueno que vaig tot be i ens veiemm coleeeeeeeeeee


cuidat

zarkk jejexd