martes, 9 de febrero de 2010

Projecte 3


Influències sobre Habermas


Habermas va estar influenciat per Heidegger ja que va criticar les seves teories sobre la seva obra: Introducción a la metafísica.
També va influir molt sobre les seves teories el pensament de Kant i Kart Marx. Va ser influenciat per Marx per la seva teoria sobre vincle entre la filosofia de la raó en termes normatius i la teoria empírica de la societat.
Va criticar a Marx ja que Habermas va reduir la praxis humana només en la techné, en el sentit que Marx li va donar importància al treball com a eix de la societat.
Altres influents sobre aquest autor també van ser Niklas Luhmann i John Rawls amb els que compartia certes preocupacions.
Va ser influenciat també per la metafísica grega i el monoteisme patriarcal.
Erich Rothacker i Oskar Becker van ser alguns dels seus professors i potser també li van influir com a filòsof ja que d'ells va obtenir molts coneixements.
Va ser influenciat per la obra del segon Wittgenstein, lafenomenologia de Alfred Shutz i l'hermenèutica de Gadamer. Habermas considera que la reformulació dela teoria crítica de la societat poden fer-se des de el llenguatge, doncs aquí és d'on poden buscar-se els processos del reconeixement intersubjectiu que originen un model d'acció i racionalitat no instrumentals.
Aristòtil també el va influenciar ja que per a ell el llenguatge ha estat redit a un instrument per una tradició filosòfica i considera que el llenguatge és una eina de caràcter designatiu amb la funció d'expresar el pensament a través dels signes: el llenguatge queda reduït a la codificació simbòlica del pensament.
Herder, Hamman i Humboldt també el van influir ja que van ser els que van trencar amb el pensament explicat anteriorment D'Aristòtil partint de que el llenguatge no pot ser reduït a una simple expressió del pensar i de que existissin una serie de llenguatges històrics que posicionen la raó a dins d´una pluralitat de contextos culturals, de manera que la descentralitzen.

No hay comentarios: